3 Ağustos 2015 Pazartesi

MACARİSTAN - BUDAPEŞTE - Nerelere Gidilir ? Gezi Notları




Merhaba,

Biz gezmeyi ve keşfetmeyi seven @yemekfilozofu ve @ozlembarsan olarak instagram hesaplarımızda gezdiğimiz,yediğimiz keşfettiğimiz mekan ve yerleri sizlerle paylaşıyorduk.Bu paylaşımlar artmaya ve sorular ve ayrıntılı paylaşım istekleri geldikçe sizlerin de keşfettiği mekan,restoran,otel ve gezi etkinlik paylaşımlarını da yer alacağı yeni bir instagram hesabı  @gezenlerkulubu oluştu..Yurtdışı ve yurt içi gezi,yemek,otel gibi deneyimlerimizin de yer alacağı http://gezenlerkulubublog.blogspot.co.uk/'da ilk yazımızla karşınızdayız.:))Facebook  Gezenler Kulubu sayfamızdan yazılara ve fotoğraflara erişebilirsiniz.

İlk blog yazısı için nereyi anlatarak başlasam konusunda oldukça karasız kaldık.Fakat son dönemde en çok etkilendiğimiz ve  çok farklı mekanları olan Macaristanın Başkenti Budapeşte ile başlamaya karar verdik..Gezilecek yerler ile başlıyoruz .Yeme içme ,seyahat,otel öneriler için başka bir post oluşturacağız.Çünkü görülmesi gereken yerler listesi Budapeşte için biraz uzun :))Okunmak istedikleri başlığa yönelmek için yine bölümlendirerek  başlıklar oluşturmayı planlıyoruz.


Budapeşte



Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Euro kullanımına geçmemiş bir ülke Macaristan.Hala Macar
Frointi( Hungarian Froint ) kullanıyorlar.Yanınızda getirdiğiniz Euroları şehir merkezinde Froint'e çevirebilirsiniz.

Ama kredi kartı ile alışveriş yapacaksanız kuru mutlaka kontrol edin.2015 için  yaklaşık  1TL=103 froint civarıydı  yaklaşık olarak 2 sıfır atarak fiyatlarda kolay dönüşüm sağlıyorduk.1000 Froint etiketli ürünü 10tl olarak düşünürek alışveriş yaptık

Ulaşım 


Ulaşımda toplu taşıma imkanları oldukça fazla. Biletmatiklerden tek tip olarak metro,tramvay ve otobüs için ortak olan biletlerden alabiliyorsunuz.Fakat otobüs ve tramvaylarda bilet okutan Macar'a rastlamadık diyebilirim.Otobüs şoförleri bileti okutup okutmamanızla ilgilenmiyorlar.Otelin resepsiyonundaki Macar görevliye bunu sorduğumuzda alışık oldukları bir durum olduğundan bahsetti.Ekonomik durumu çok iyi olmayan Macar halkı kontrol ve ceza riski düşüklüğü ile bilet okutmadan toplu taşımaları kullanıyormuş.Metrolarda sık  kontroller var dikkat etmek lazım :)
Üstü açık gezi otobüsleri ( hop on hop off ) Budapeşte içinde de mevcut.Türkçe anlatım da mevcut olanlar var.Free walking tour  adı altında bahşiş usulü anlatım yapan rehberlerin turları da  var.
Tur ile seyahat ediyorsanız da  extra turlara katılmadığınız serbest zamanlarda rahatlıkla toplu taşımayı kullanabilirsiniz.

Budapeşte Gezilecek Yerler Listemiz:

Tuna Nehri ile ikiye ayrılıyor bu güzel şehir..Tarihi şehir olarak anılan kısım Buda,modern şehir olan yeni yerleşimin olduğu düzlük kısım iste Peşte tarafı.

Tuna üzerinde bir çok köprü bulunuyor.Lanchid (Chain Bridge ) yani zincirli köprü üzerinden karşıdan karşıya geçmek bir gelenekmiş.Gelmişken mutlaka zincirli köprü üzerinden geçip fotoğraf çekin deriz :))




Zincirli Köprü


Parlamento Binası

Mutlaka yapmanız gereken gece tekne turuna ait fotoğraf :)


Buda tarafında;

Zincirli köprüden geçiyorsanız Kale Tepe kısmına yakınsınızdır.Füniküler  yada yürüyerek çıkabilirsiniz.

Kale tepesinde görülmesi gereken yerler ;



  • Balıkçılar Burcu  (Fisherman's Basiton - Halaszbastya)
  • Royal Palace (Kiralyi Palota) Kraliyet Sarayı , 
  • Matthias Kilisesi (Matyas Templom) görülmeli.


Yeşil köprüden Buda tarafına geçtiğinizde Gellert Hill (Gellert Hegy) tepesine çıkıyorsunuz.
Turla gezmeyi planlıyorsanız mutlaka şehir manzarası için buraya getireceklerdir.Taksiye binerek yada Hop-On Hop-Off şehir tur otobüsleri kullanılabilir.Tüm şehir Buda ve Peşte tarafı müthiş manzarası ile seyredilebilir.
Buda tarafında Gül Baba Türbesi de ziyaret edilebilir.


 Gellert Hill (Gellert Hegy) 'den Budapeşte manzaraları 





  Bu şehirde  komünizm  dönemine ait it tüm yapılar yıkılmış.Fakat Gellert Hill (Gellert Hegy) 'e çıkıldığında görülebilecek  varlığını sürdüren özgürlük heykeli var .

Özgürlük heykeli 

Peşte tarafında araç trafiğine kapalı gezip alışveriş yapılabilecek Vaci Utca caddesi bulunuyor.Bizim gibi Hard Rock bir şehirde varsa  mutlaka uğrarım diyorsanız Vaci Caddesinin sonundaki Vörösmarty meydanında bulacaksınız.Hard Rock cafenin olduğu Amerika'dan başlayarak tüm şehirlere ait mug koleksiyonu yaptığımdan şehirde mutlaka ziyaret listemizde yer alır.

Unesco koruma altına aldığı iki tarafında mağazaların bulunduğu cadde Andrassy Ut caddesi Budapeştenin modern yaşam ve alışveriş caddesi diyebiliriz.

Kahramanlar Meydanı 

:Avrupa'ya gelişlerinin 1000. yılı anısına yapılmış ünlü bir meydan.Etrafında Macarlar için ünlü tarihi isimlerine ait heykellerle çevrili.
Kahramanlar Meydanı (Heroes' SquareHösök Tere)

Shoes on Danube

Parlamento  binası yakınlarında nehir kıyısındaki bu demirden ayakkabılar 2. Dünya savaşında Tuna kenarında vurulmuş Yahudilerin ayakkabıları anısına yapılmış.
Tuna Nehri kıyısında öldürülen   Yahudilerin ayakkabıları (Temsili )

Tuna Tekne Turu 

Son olarak Budapeşte gezisinin olmazsa olması Tuna  Nehri üzerinde tekne turu:))
Avrupa'nın başka şehirlerinde tekne turu yapmış olabilirsiniz fakat Budapeşte gece ışıklandırmaları gibi bir görselliğe şahit olmamışsınızdır.Turla gezecekseniz  de ekstra tur olarak satın almadan kendileri nehir kıyısındaki teknelerden fiyat alarak çok ucuza yapabilirsiniz..Şehir ışıkları görülmesi için akşam saatlerinde kalkışları var ama iki gün içinde aynı parayı ödediğiniz ertesi gün hava kararmadan da şehri görebileceğiniz tekne turu seçenekleri mevcut.Tekne turundan çekilmiş şehir ışıkları altında Budapeşte fotoğraflarıyla ilk yazımızı sonlandırıyoruz:)

                                                                                                                             





Budapeşte Şehir Işıklandırmaları....

Hiç yorum yok: