7 Ağustos 2015 Cuma

EN İYİ 5 BAKLAVACI - GAZİANTEP


Yazan: @yemekfilozofu

Instagram: @gezenlerkulubu
Facebook: Gezenler Kulubu
Zomato: @gezenlerkulubu

1-      KOÇAK BAKLAVA
Bence sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin en iyi baklavacısı KOÇAK’tır. Baklava da altın oran ne ise onu bulduklarını düşünüyorum. Birinci kalite Antep fıstığını ürünlerinde acımasızca kullanıyorlar. 1993’te faaliyete geçen KOÇAK BAKLAVA özellikle son 3 yıldır şehir dışı siparişlerde de Antepli baklavacılar arasında zirvede.  Coşkun ve İbrahim KOÇAK kardeşler çocukluktan beri baklava işinin içerisindeler ve işlerinin ehliler.
            Gelelim KOÇAK’ta ne yenir sorusunun cevabına. Yerinde yiyecekseniz Yaprak şöbiyet ve özel şöbiyeti yemeden o dükkandan çıkmayın derim. Sipariş ya da hediyelik için ise Kuru baklava ve özel kare baklavası ilk tercihiniz olmalı.  Özellikle 2-3 günün üzerinde tüketim süresi olacak ise kaymaksız hazırlanan kuru baklavadan şaşmayın derim. Antep fıstıkları da Antep’te bulacağını en iyi fıstıklardan olduğu için KOÇAK’tan temin edebilirsiniz.
            Son olarak fiyatlarından da söz edelim istiyorum. Fıstık fiyatlarının son 2 yıldaki artışı tabi baklava fiyatlarını da uçurdu. Gaziantep’teki A kalite baklavacılar genel olarak tüm ürünlere benzer fiyatları uygularlar. Yani kendi aralarında bir rekabet kurulu oluşmuş durumdaJKOÇAK’ta standart kuru ve yaş baklavayı 48 TL/kg, özel kare baklava ve şöbiyeti 60 TL/kg, Özel ve yaprak şöbiyeti ise 70 TL/Kg fiyatla çok ciddi alıcı bulmakta. Yedikten sonra rüyalarınızda yer edebilecek bu lezzeti sitelerinden online da Türkiye’nin her yerine sipariş edebilirsiniz.
Adres / Telefon:Ali Fuat Cebesoy Bulv., Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3, Şehitkamil/Gaziantep
(0342) 322 2131
Instagram@kocakbaklava




2-      İMAM ÇAĞDAŞ
Şehrin en bilinen ve en gözde mekanı olan ve kuruluşu 1887 yılına dayanan İmam Çağdaş adıyla değil lezzetiyle ve kalitesiyle 2. Sırayı benden aldı. İmam Çağdaş bozdu, bitmiş, oraya da gidilir mi? Antepliler oraya gitmez vb. söylentilere aldanmayın. Bu söylemlerin tamamen ‘’çamur at izi kalsın’’ stratejisi ile yayıldığını düşünüyorum. Çünkü ben İmam Çağdaş’ta harika bir Havuç dili performansı ve yediğim en iyi Ali Nazik’i yedim ;) Neyse yemekleri başka yazıya bırakalım ve gelelim baklava türevlerine. Burada ilk yenmesi gereken kesinlikle Havuç Dilimi. Akabinde baklava ve muska dilim baklavayı koyabiliriz. Fiyatlar da dediğim gibi KOÇAK’la aynı diyebilirim. Baklava ve havuç diliminin kg fiyatı 48TL.
Şehir merkezine yakın güzel dekore edilmiş sizi çeken bir dükkanları var. Şu an yönetim Çağdaş ailesinin 4. neslinde eve daha nesillerce bu serüven gideri diye düşünüyorum. Yazın liste başlarına ve yiyin efendim ;)
Adres / Telefon:Şahinbey, Uzun Çarşı No:49 Gaziantep 0(342) 220 70 80
Instagram@imamcagdas




3-      ELMACIPAZARI GÜLLÜOĞLU
Antep’in meşhur Almacı Pazarı’ndaki küçük dükkanlarında faaliyet gösteren bu lezzet durağı da beni ciddi derecede etkileyen baklavacılardan. Baklavacı olmayanı dövdüklerini düşündüğüm Güllüoğlu ailesinin ilke açtıkları dükkanlardan ve kardeşlerden Mahmut Güllü’ye aitJ
            Tarih olayına çok girip sizi bunaltmak istemediğim için hemen Elmacıpazarı’nın özel lezzetlerine geçiyorum Ne mi yemelisiniz? Bir kere bulabilirseniz yeni ürünleri MİHRİMAH’ı affetmeyin derim. O yoksa Burma Kadayıf ve baklavayı tercih edebilirsiniz. Kaymak olayını benim gibi çok sevenler için kaymaklı baklavaları da çok çok iyi.
            A kalite baklava standart fiyatları burada da uygulanmakta. Yani standart baklava ürünlerini 48 TL’ye burma kadayıfı 55TL’ye özel baklavaları 60 TL’ye bulabilirsiniz. Özellikle Gaziantep’te çarşı gezmesine ayırdığını günde karnınızın guruldayıp şekerinizin düştüğü bir anda uğrayın derim ;) Bu arada Ankara’da da 2 şubeleri bulunduğunu hatırlatayım.
Adres / Telefon:Karatarla Mah. Elmacı Pazarı NO:4/A Şahinbey/Gaziantep 0(342) 231 21 15
Instagram@gulluoglu




4-      SİNİ BAKLAVA
Antep’in bir diğer leziz baklavacısının da SİNİ olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Dükkanları genellikle sakin olsa da özellikle şehir dışından çok sayıda sipariş alan ve işini özenerek yapan yılların baklavacılarından birisi. KOÇAK Baklava’nın hemen yanında olan bu mekanı gördüğünüzde neden herkes KOÇAK’ta diye kendinize soracaksınızJ Onun cevabını da KOÇAK’ı 1 numaraya koyarak verdik zaten;) Ama Sini’yi de ihmal etmemenizi öneriyorum. Yine 1. Kalite ürünlerle yapılan baklavaları üst sıraları zorlar nitelikte.
Şehir dışından birçok sipariş almalarının en önemli nedenlerinden de birisi de sosyal medyayı çok iyi kullanıyor olmaları ve ailenin İstanbul’da da bir kolunun olması. İstanbul’un çok iyi birkaç kebapçısında SİNİ’nin ürünlerini bulabilirsiniz. Baklavanın dışında ne tercih edelim derseniz, Sini Bohça ve Özel Şöbiyet derim. Fiyatlar yine aynı standartta. Baklava 48TL/kg Özel Şöbiyet ve Sini Bohça 70 TL/kg. Yine yurdun dört bir yanından sipariş verebilirsiniz. Afiyet şeker olsun ;)
Adres / Telefon:Gazimuhtar Pasa Bulv No29, 27090 Gaziantep (0342) 215 3552
Instagram@fistikcioglu


5-      ÇELEBİOĞULLARI BAKLAVA
Baklavalarının ilk 4 sırada olan rakiplerinden bir tık önde olduğunu söylemek durumundayım fakat yine ülke standardının oldukça üzerinde ve lezzetli bir baklavaları var. Ve son yıllarda yine namı il sınırını aşarak ciddi derecede sipariş almaya başladıkları duyumunu almış durumdayım.
Baklavanın dışında özellikle yaprak şöbiyetini denemenizi öneririm. Bu üründe çok daha başarılılar. Yine fiyatlar rakipleri ile aynı durumda. Standart baklava 48 TL/kg, Havuç dilimi 55 TL/kg Yaprak Şöbiyet 75 TL/kg. Yine oldukça lezzetli olan fıstıklı kurabiyelerini de 65 TL/kg alıp evinize ve sevdiklerinize götürebilirsiniz.
Adres / Telefon:Kocaoğlan Mahallesi Org. Demokrasi Bulvarı No : 43 Şahinbey/Gaziantep 0 (342) 226 15 16
Instagram:  @celebiogulari


Barış BARSAN

3 Ağustos 2015 Pazartesi

MACARİSTAN - BUDAPEŞTE - Nerelere Gidilir ? Gezi Notları




Merhaba,

Biz gezmeyi ve keşfetmeyi seven @yemekfilozofu ve @ozlembarsan olarak instagram hesaplarımızda gezdiğimiz,yediğimiz keşfettiğimiz mekan ve yerleri sizlerle paylaşıyorduk.Bu paylaşımlar artmaya ve sorular ve ayrıntılı paylaşım istekleri geldikçe sizlerin de keşfettiği mekan,restoran,otel ve gezi etkinlik paylaşımlarını da yer alacağı yeni bir instagram hesabı  @gezenlerkulubu oluştu..Yurtdışı ve yurt içi gezi,yemek,otel gibi deneyimlerimizin de yer alacağı http://gezenlerkulubublog.blogspot.co.uk/'da ilk yazımızla karşınızdayız.:))Facebook  Gezenler Kulubu sayfamızdan yazılara ve fotoğraflara erişebilirsiniz.

İlk blog yazısı için nereyi anlatarak başlasam konusunda oldukça karasız kaldık.Fakat son dönemde en çok etkilendiğimiz ve  çok farklı mekanları olan Macaristanın Başkenti Budapeşte ile başlamaya karar verdik..Gezilecek yerler ile başlıyoruz .Yeme içme ,seyahat,otel öneriler için başka bir post oluşturacağız.Çünkü görülmesi gereken yerler listesi Budapeşte için biraz uzun :))Okunmak istedikleri başlığa yönelmek için yine bölümlendirerek  başlıklar oluşturmayı planlıyoruz.


Budapeşte



Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Euro kullanımına geçmemiş bir ülke Macaristan.Hala Macar
Frointi( Hungarian Froint ) kullanıyorlar.Yanınızda getirdiğiniz Euroları şehir merkezinde Froint'e çevirebilirsiniz.

Ama kredi kartı ile alışveriş yapacaksanız kuru mutlaka kontrol edin.2015 için  yaklaşık  1TL=103 froint civarıydı  yaklaşık olarak 2 sıfır atarak fiyatlarda kolay dönüşüm sağlıyorduk.1000 Froint etiketli ürünü 10tl olarak düşünürek alışveriş yaptık

Ulaşım 


Ulaşımda toplu taşıma imkanları oldukça fazla. Biletmatiklerden tek tip olarak metro,tramvay ve otobüs için ortak olan biletlerden alabiliyorsunuz.Fakat otobüs ve tramvaylarda bilet okutan Macar'a rastlamadık diyebilirim.Otobüs şoförleri bileti okutup okutmamanızla ilgilenmiyorlar.Otelin resepsiyonundaki Macar görevliye bunu sorduğumuzda alışık oldukları bir durum olduğundan bahsetti.Ekonomik durumu çok iyi olmayan Macar halkı kontrol ve ceza riski düşüklüğü ile bilet okutmadan toplu taşımaları kullanıyormuş.Metrolarda sık  kontroller var dikkat etmek lazım :)
Üstü açık gezi otobüsleri ( hop on hop off ) Budapeşte içinde de mevcut.Türkçe anlatım da mevcut olanlar var.Free walking tour  adı altında bahşiş usulü anlatım yapan rehberlerin turları da  var.
Tur ile seyahat ediyorsanız da  extra turlara katılmadığınız serbest zamanlarda rahatlıkla toplu taşımayı kullanabilirsiniz.

Budapeşte Gezilecek Yerler Listemiz:

Tuna Nehri ile ikiye ayrılıyor bu güzel şehir..Tarihi şehir olarak anılan kısım Buda,modern şehir olan yeni yerleşimin olduğu düzlük kısım iste Peşte tarafı.

Tuna üzerinde bir çok köprü bulunuyor.Lanchid (Chain Bridge ) yani zincirli köprü üzerinden karşıdan karşıya geçmek bir gelenekmiş.Gelmişken mutlaka zincirli köprü üzerinden geçip fotoğraf çekin deriz :))




Zincirli Köprü


Parlamento Binası

Mutlaka yapmanız gereken gece tekne turuna ait fotoğraf :)


Buda tarafında;

Zincirli köprüden geçiyorsanız Kale Tepe kısmına yakınsınızdır.Füniküler  yada yürüyerek çıkabilirsiniz.

Kale tepesinde görülmesi gereken yerler ;



  • Balıkçılar Burcu  (Fisherman's Basiton - Halaszbastya)
  • Royal Palace (Kiralyi Palota) Kraliyet Sarayı , 
  • Matthias Kilisesi (Matyas Templom) görülmeli.


Yeşil köprüden Buda tarafına geçtiğinizde Gellert Hill (Gellert Hegy) tepesine çıkıyorsunuz.
Turla gezmeyi planlıyorsanız mutlaka şehir manzarası için buraya getireceklerdir.Taksiye binerek yada Hop-On Hop-Off şehir tur otobüsleri kullanılabilir.Tüm şehir Buda ve Peşte tarafı müthiş manzarası ile seyredilebilir.
Buda tarafında Gül Baba Türbesi de ziyaret edilebilir.


 Gellert Hill (Gellert Hegy) 'den Budapeşte manzaraları 





  Bu şehirde  komünizm  dönemine ait it tüm yapılar yıkılmış.Fakat Gellert Hill (Gellert Hegy) 'e çıkıldığında görülebilecek  varlığını sürdüren özgürlük heykeli var .

Özgürlük heykeli 

Peşte tarafında araç trafiğine kapalı gezip alışveriş yapılabilecek Vaci Utca caddesi bulunuyor.Bizim gibi Hard Rock bir şehirde varsa  mutlaka uğrarım diyorsanız Vaci Caddesinin sonundaki Vörösmarty meydanında bulacaksınız.Hard Rock cafenin olduğu Amerika'dan başlayarak tüm şehirlere ait mug koleksiyonu yaptığımdan şehirde mutlaka ziyaret listemizde yer alır.

Unesco koruma altına aldığı iki tarafında mağazaların bulunduğu cadde Andrassy Ut caddesi Budapeştenin modern yaşam ve alışveriş caddesi diyebiliriz.

Kahramanlar Meydanı 

:Avrupa'ya gelişlerinin 1000. yılı anısına yapılmış ünlü bir meydan.Etrafında Macarlar için ünlü tarihi isimlerine ait heykellerle çevrili.
Kahramanlar Meydanı (Heroes' SquareHösök Tere)

Shoes on Danube

Parlamento  binası yakınlarında nehir kıyısındaki bu demirden ayakkabılar 2. Dünya savaşında Tuna kenarında vurulmuş Yahudilerin ayakkabıları anısına yapılmış.
Tuna Nehri kıyısında öldürülen   Yahudilerin ayakkabıları (Temsili )

Tuna Tekne Turu 

Son olarak Budapeşte gezisinin olmazsa olması Tuna  Nehri üzerinde tekne turu:))
Avrupa'nın başka şehirlerinde tekne turu yapmış olabilirsiniz fakat Budapeşte gece ışıklandırmaları gibi bir görselliğe şahit olmamışsınızdır.Turla gezecekseniz  de ekstra tur olarak satın almadan kendileri nehir kıyısındaki teknelerden fiyat alarak çok ucuza yapabilirsiniz..Şehir ışıkları görülmesi için akşam saatlerinde kalkışları var ama iki gün içinde aynı parayı ödediğiniz ertesi gün hava kararmadan da şehri görebileceğiniz tekne turu seçenekleri mevcut.Tekne turundan çekilmiş şehir ışıkları altında Budapeşte fotoğraflarıyla ilk yazımızı sonlandırıyoruz:)

                                                                                                                             





Budapeşte Şehir Işıklandırmaları....